Rodi

Wethouder Reneman positief over begroting voor 2018

Reneman met eerste begroting Haarlemmermeer uit 1856 (Foto: aangeleverd)

HOOFDDORP - Volgens wethouder Financiën Derk Reneman ziet de begroting van de gemeente Haarlemmermeer er voor 2018 goed uit. Het gaat bij deze begroting om een totaalbedrag van 430 miljoen euro. Haarlemmermeer is volgens Reneman dan ook een financieel gezonde gemeente.


Reneman: “Het weerstandsvermogen, dat nodig is om financiële risico’s aan te kunnen, is bijna hoger dan de marges die de rijksoverheid aangeeft. Wat de gemeente betreft gaan de inwoners van Haarlemmermeer er het komend jaar zelfs iets op vooruit. Belastingen en heffingen worden minimaal verhoogd, maar de afvalstoffenheffing gaat daarentegen naar beneden.” Ondanks deze gunstige begroting maakt Reneman zich nog wel zorgen over de schulden die de gemeente heeft. Deze schulden zijn ontstaan door leningen voor vroegere investeringen. Daar is volgens Reneman de rem op gezet en zijn de eerste resultaten hiervan nu reeds zichtbaar.

Begroting


Wethouder Reneman: “Bij een ongewijzigd beleid van de gemeente waren de schulden in 2021 waarschijnlijk oplopen tot zo’n 800 miljoen euro. Het huidige beleid van de gemeente heeft dit kunnen ombuigen tot circa 643 miljoen euro. Toch blijft het nodig om geld te blijven lenen voor noodzakelijke investeringen. Zo moet de gemeente geld lenen om bijvoorbeeld de bruggen te vervangen bij het kruispunt Hoofdweg en de Bennebroekerweg. Dit zijn investeringen waarvan de inwoners van Haarlemmermeer nog jaren plezier hebben. Natuurlijk is een begroting van 430 miljoen een fors bedrag, helemaal als wij dit vergelijken met de eerste begroting van de gemeente Haarlemmermeer in 1856. Daar stond toen een bedrag van 8.600 gulden begroot en dat is omgerekend naar nu zo’n 80.000 euro. De kapitaallasten waren toentertijd nihil, omdat de gemeente in die tijd nog geen geld had geleend. Ook werd er toen nog geen geld begroot voor zaken zoals gezondheid, cultuur of onderwijs.”
De gemeentelijke begroting voor 2018 is volgens Reneman klaar. Maar het is de laatste begroting van de huidige gemeente Haarlemmermeer die per 1 januari 2019 fuseert tot een nieuwe gemeente met Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Artikel geplaatst op vrijdag 06 oktober 2017 - 08:18